Stiati ca dintii umani sunt mai misteriosi decat par? In ciuda relatiei dificile pe care o au romanii cu sanatatea dentara, curiozitatea inca aduna acoliti noi. Cine nu vrea sa stie cat mai multe lucruri despre dinti?

Timpul trece si unele intrebari devin mai importante decat altele. Ne-am gandit sa rasfoim paginile digitale, aproape fara sfarsit, ale internetului. De ce? Am cautat curiozitati despre dintii umani. Avand in vedere diversitatea surselor de informatii, am incercat sa selectam mici si mari curiozitati despre dintii omului.

Asa cum speram ca o sa descoperi, dintii sunt mai fascinanti decat oricine ar banui. Daca esti pregatit pentru o aventura captivanta, citeste cu incredere randurile urmatoare. Ai rabdare pana la final si noteaza cel mai curios lucru pe care l-ai aflat.

curiozitati-dinti

30 de lucruri interesante despre dinti

30 de lucruri interesante pe care nu le stiai despre dintii tai

  1. Dintii sunt singura parte a corpului uman care nu se poate vindeca de la sine.
  2. In medie, o persoana petrece 38 de zile din viata spalandu-se pe dinti.
  3. O treime din dintii tai se afla sub gingii.
  4. Smaltul dintilor este cea mai dura parte a corpului uman.
  5. Aproximativ 1 din 2000 de bebelusi se naste cu dinti “natali”.
  6. Cel mai lung dinte uman, documentat oficial, are lungimea de 3.2 cm.
  7. Gura poate produce pana la 730 de litri de saliva pe an.
  8. Primul set de dinti al omului numara 20 de dinti. Acestia sunt cunoscuti sub numele de dinti de bebelus.
  9. Al doilea set include 32 de dinti. Acestia sunt pentru totdeauna si trebuie sa avem grija de ei. Daca nu, riscam sa ajungem la medicul stomatalog si singura solutie sa fie implantul dentar (sigur de la Neobiotech, furnizat de noi).
  10. Primul set de dinti incepe sa apara intre 6 si 12 luni dar unii bebelusi au eruptii chiar pana la 2 ani.
  11. Dintii sunt invaluiti in smalt (enamel), care contine cel mai mare procentaj de minerale (in jur de 96%).
  12. Dintii umani au nevoie de ingrijire pentru lupta contra bacteriilor. Specialistii stomatologici recomanda doua spalari pe zi.
  13. Omul are doua seturi de dinti de-a lungul vietii. Delfinii au un singur set de dinti. Rechinii sunt mai speciali, deoarece cresc in jur de 40 de seturi de dinti.
  14. Al doilea set de dinti creste pana la un punct. Alte animale au dinti care cresc fara incetare. Printre acestea se numara iepurii si caii.
  15. Omul are 32 de dinti. Un cal poate avea pana la 44 de dinti. Un delfin poate ajunge pana la 250 de dinti iar un melc de gradina are aproape 14.000 iar alte specii au aproape 20.000. Extraordinar, nu-i asa?
  16. Cel mai lung dinte uman a fost documentat la o persoana din India: 39 mm, aproape 4 cm (canin).
  17. Dintii sunt unici la fel ca amprentele. Nu exista om care sa imparta acelasi set de dinti cu altcineva. Acest lucru nu poate fi spus despre cei care au proteze dentare.
  18. Dintii nu sunt oase.
  19. Dintii nu se pot repara singuri. Daca problemele dentare continua, atunci ele pot duce la disparitia dintilor. In aceste situatii neplacute, oamenii recurg la implanturi dentare.
  20. Unele descoperiri arheologice arata un interes al oamenilor pentru sanatatea orala, cu peste 5000 de ani inainte de Hristos. Ei mestecau anumite radacini pentru a elimina resturile de mancare si chiar anumite bacterii. Egiptenii antici utilizau o combinatie de scoici macinate si plante pentru a avea grija de dinti. Totusi, majoritatea mumiilor egiptene excavate in Valea Regilor arata o dantura precara, ceea ce arata ca nu prea stiau cum sa-si ingrijeasca dintii.
  21. Exista mai mult de 300 de tipuri de bacterii care pot afecta sanatatea dintilor tai. Asadar, ar fi bine sa mergi o data la sase luni la medicul stomatolog.
  22. Fiecare dinte este unic, chiar si cei din gura ta. Dintele are un caracter unic, care poate fi utilizat in identificarea unei persoane. Probabil ati vazut aceasta scena celebra in majoritatea filmelor si serialelor cu politisti.
  23. Ciudat dar aproape de subiectul nostru: in 1994, un prizonier al inchisorii West Virginia, a facut o funie din ata dentara, pe care a folosit-o pentru a evada. O utilizare mai practica a atei dentare poate fi formarea unei ate de pescuit. Se pare ca lucreaza bine cu undita.
  24. Se pare ca peste 59% din americani ar prefera sa mearga la dentist decat sa stea langa o persoana care vorbeste la telefon.
  25. Prima reclama oficiala despre o periuta de dinti a rulat in 1938 iar prima pasta de dinti a fost introdusa publicului larg in anul 1908 (cu fluor).
  26. Un chirurg dentar pe nume Washington Wentworth Sheffield a creat in 1859 o pasta de dinti, care includea menta. Dr. Sheffield a livrat prima pasta de dinti in tubul pe care toata lumea il cunoaste. La inceputul anului 1900, a fost adaugat fluourul in mixul pastei de dinti.
  27. Nu cu mult timp in urma, fierarii si cei care faceau potcoave, jucau si rolul dentistilor. Wow!
  28. Romanii utilizau o tehnologie dentala destul de avansata. Ei puteau umple golurile cauzate de carii cu coroane facute din aur. De asemenea, romanii foloseau un fel de pasta de dinti, formata din miere si scoici zdrobite.
  29. In Germania medievala, erau triburi care credeau in puterea vindecatoare a magarului. Daca aveau dureri de dinti, cautau un magar si il pupau pentru a se vindeca.
  30. Femeile zambesc mai mult decat barbatii. Se pare ca o femeie zambeste de aproximativ 62 de ori pe zi, iar un barbat cam de 8 ori pe zi.

Dintii sunt importanti. Ei ne ajuta sa zambim si sa ramanem integrati in societate. Fara stigma, maini la gura sau retineri.

Asadar, daca sunteti proprietari de clinici stomatologice si aveti nevoie de implanturi dentare de calitate, contactati-ne cu incredere la numarul de telefon 0720 019 639 sau la adresa de email [email protected]!